skip to Main Content

ARTIKEL SKI-NL MAGAZINE ’20

Aan de Zwaanhoefstraat in Roosendaal runt een Brabants powerkoppel het populaire Dr. Wax. De twee werken soms wel zeven dagen per week om ski’s en snowboards uit het hele land te voorzien van speciale wax- en slijpbeurten. SKI-NL ging langs om te vragen wat de door klanten meest gemaakte fouten zijn in de wereld van gepolijste gelagen en kei scherpe kanten.

TEKST: TIM VAN DER PAL | FOTO’S: DR. WAX
Source: SKI-NL

De hal is gevuld met karren ski’s en de indringende geur van smeltende wax. Door de ronkende slijpmachines is een gesprekje hier lastig. Dus besluiten we om onze conversatie te verplaatsen naar de kantine. Daar kunnen we gelijk kennis maken met de echte Brabantse gezelligheid. “ Wil je een kopje koffie?’’ vraagt Selina (47). Tegelijkertijd trekt haar man Nils (45) een pak roze koeken open. “Koekje hoort er ook bij”. Samen vormen ze al twintig jaar het merk Dr. Wax. Hij kan in het werk al zijn passie voor wintersport kwijt, zij neemt de zakelijke kant voor haar rekening. “We zijn klein begonnen, maar inmiddels rijdt onze Dr. Wax vrachtwagen zes dagen per week een grote ronde door Nederland en België. Er staan hier twee machines de hele dag te draaien.” De klant weet het bedrijf inmiddels te vinden en dat zorgt ervoor dat er in het hoogseizoen hard gewerkt moet worden. “We gaan pas naar huis als alle ski’s en snowboard klaar staan voor de volgende dag.” Dan wacht thuis ook nog een gezin. Twee kinderen, een van twaalf en een van zestien. “Die skiën ook allebei lekker hoor”, stelt hun trotse vader vast.

Met hun ongeremde passie weten Nils en Selina precies wat wel en niet te doen om op de wintersport lekker te kunnen glijden. “We willen graag vertellen hoe de gewone Nederlandse wintersporter het beste om kan gaan met zijn materiaal, een paar simpele en praktische tips dus!”

Wat zegt Dr. Wax over stalling van ski’s en snowboards

Stel je gaat twee weken van het jaar naar de sneeuw. Waar laat je dan die andere vijftig weken je ski’s of snowboard? De meeste Nederlanders waarschijnlijk in de schuur of op zolder. “Niet doen”, zegt Nils. “Als je het materiaal bewaard op een vochtige plek zoals een schuur heb je binnen de kortste keren roest op je staalkanten.” De zolder is misschien niet vochtig maar wel te warm.  “Hierdoor droogt het materiaal te snel uit”. Het Dr. Wax advies is helder: “Bewaar je materiaal op een koele, ventilerende en droge plek. En uit de draagzak!”

Vaseline tegen roest op ski’s en snowboards? Ben je Gek!

Op internet wordt vaseline vaak genoemd om je staalkanten gedurende het jaar tegen de roest te beschermen. Als we het v-woord voor het eerst laten vallen kijkt Nils ons echter hoofdschuddend aan. “Daar moet je niet aan beginnen”, is zijn duidelijke boodschap. Je merkt dat Nils om zijn vak geeft als hij het antwoord toelicht: “Vaseline nestelt zich in de poriën van het zwarte belag waarop je moet glijden. Dit verhoogt de slijptemperatuur en vermindert uiteindelijk de waxopname.” In de werkplaats worden de ski’s op de waxbeurt voorbereid met een speciale infra rood behandeling. De structuren die in de ski’s geslepen worden zorgen ervoor dat het smeltwater -wat ontstaat door de wrijving tussen de ski en de sneeuwvlokken- zo snel mogelijk wordt afgevoerd. Zo blijf je beter glijden.

Op de piste met Dr. Wax

Ondanks dat de periode dat je ski’s of snowboard op de sneeuw staan te wachten dus belangrijk is, moet je vooral ook tijdens wintersport je materiaal goed verzorgen. “Opgelopen gaten in het belag moet je eigenlijk direct vullen”, zegt Nils. Zelf doet hij dat met wax en een aansteker, maar volgens hem is nagellak ook goed.”

Iets anders wat Selina en Nils vaak tegenkomen zijn snowboarders die hun bindingen te strak aandraaien. “Vast is vast hoor. Als je de schroeven te ver doordrukt veroorzaak je hollingen onder je bindingen, dat is echt onnodig.”  Ondanks dat Selina het liever niet heeft doet Nils de meeste snowboards nog altijd met de hand. “Zo krijg ik gewoon een beter resultaat. En het is een van de redenen dat mensen vanuit het hele land bij ons langs komen.”

Timing voor een goede wax- en slijp beurt voor ski’s en snowboards

Als laatste is het moment waarop je het materiaal wegbrengt voor een wax- en slijpbeurt cruciaal volgens Dr. Wax. “Wij adviseren eigenlijk altijd om ongeveer twee tot drie weken voordat je met vakantie gaat even je board of ski’s langs te brengen”, aldus Selina. Na een vakantie je ski’s wegbrengen is onnodig als je niet op korte termijn weer gaat. “Als je de ski’s na een wax- en slijpbeurt een zomer laat staan, droogt de wax uit.” En zo  ben je ook niet afhankelijk van de service in het buitenland. “Want, die zien je soms toch een beetje als máár een toerist.”

Na de tips & tricks van Nils en Selina trekken we gezamenlijk de werkplaats in, waar de twee nog van alles vertellen over diamant geslepen stenen en radiaal tunen. Er komt alweer een nieuwe vrachtwagen aan om te laten en lossen.  Met een hoofd vol informatie nemen we daarom maar snel afscheid. Nils en Selina zwaaien ons uit.

“Houdoe he!”

“Houdoe”, lachen we terug.

Back To Top